Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!

Υπό το πρίσμα του κορωνοϊού (COVID-19) που προέκυψε προσφάτως και στη χώρα μας ανάγκασε την κυβέρνηση να νομοθετήσει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσής του.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε στις 25.02.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Ε.τ.Κ. Α΄ 42), με την οποία προβλέφθηκε ως δυνητικό μέτρο, μεταξύ άλλων, «η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας χώρων θρησκευτικής λατρείας» (άρθρο πρώτο, 2 στ΄), με απόφαση της αρμόδιας υπουργού επί της Παιδείας, έπειτα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Μάλιστα, η σχετική απόφαση, η οποία λαμβάνεται αυτονοήτως υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας (proportionality), πρέπει, εκτός των άλλων, να αναφέρει ρητώς τη συγκεκριμένη ανάγκη δημόσιας υγείας που επιβάλλει τη λήψη του και να ορίζει τη διάρκεια ισχύος του.

Ας δούμε τι λέει το Σύνταγμα της Ελλάδος που είναι σαφέστατο!

Αρθρο 13 του Συντάγματος: (Θρησκευτική Ελευθερία)
1. Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη. Η απόλαυση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.

2. Kάθε γνωστή θρησκεία είναι ελεύθερη και τα σχετικά με τη λατρεία της τελούνται ανεμπόδιστα υπό την προστασία των νόμων. H άσκηση της λατρείας δεν επιτρέπεται να προσβάλλει τη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη. O προσηλυτισμός απαγορεύεται.

3. Oι λειτουργοί όλων των γνωστών θρησκειών υπόκεινται στην ίδια εποπτεία της Πολιτείας και στις ίδιες υποχρεώσεις απέναντί της, όπως και οι λειτουργοί της επικρατούσας θρησκείας.
Ας δούμε και τι λέει η ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
Άρθρο 9 – Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

1. «Παν πρόσωπον δικαιούται εις την ελευθερίαν σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας, το δικαίωμα τούτο επάγεται την ελευθερίαν αλλαγής θρησκείας ή πεποιθήσεων, ως και την ελευθερίαν εκδηλώσεως της θρησκείας ή των πεποιθήσεων μεμονωμένως, ή συλλογικώς δημοσία ή κατ’ ιδίαν, δια της λατρείας, της παιδείας, και της ασκήσεως των θρησκευτικών καθηκόντων και τελετουργιών».
Καλείται τώρα το ατομικό κριτήριο του καθένα μας, να διακανονίσει το ζήτημα της σύγκρουσης δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων· αφενός της θρησκευτικής ελευθερίας και αφετέρου της προστασίας της δημόσιας υγείας, με το διακύβευμα να εντοπίζεται στη «συμφιλίωση» και στην ισόρροπη συνύπαρξή τους.

Κυρίαρχη έκφανση της θρησκευτικής ελευθερίας, η οποία κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα (άρθρο 13) όσο και στην ΕΣΔΑ (άρθρο 9), αποτελεί η ελευθερία της λατρείας, ακριβέστερα η ελευθερία καθενός να εκδηλώνει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, όχι μόνο ατομικώς και ιδιωτικώς, αλλά και από κοινού με άλλους, με τους οποίους μερίζεται την ίδια πίστη, δημοσίως. Προστατεύεται, έτσι, και το δικαίωμα των πιστών να συναθροίζονται ειρηνικά για τον σκοπό της λατρείας κατά τον τρόπο που προβλέπει η θρησκεία τους (ΕΔΔΑ της 4.3.2014).

Δεν νοείται λοιπόν να ληφθούν οριζόντια μέτρα ως προς την απαγόρευση της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων π.χ όλων των χριστιανών, ενώ στην απαγόρευση της κυκλοφορίας να έχουν ληφθεί κάθετα και επιλεκτικά μέτρα όπως επίσκεψη πολιτών σε κοινόχρηστους χώρους όπως στα Σουπερ Μάρκετ, στις Τράπεζες, στους φούρνους, στα φαρμακεία, στα περίπτερα κλπ, ενώ επιπρόσθετα ολόκληρες και πολυπληθείς κατηγορίες πολιτών να κυκλοφορούν ελεύθερα όπως αστυνομικοί, γιατροί, νοσηλευτές, στρατιωτικοί, ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, βουλευτές, ντελιβεράδες, δημοσιογράφοι και ένα σωρό αμέτρητοι άλλοι.

Άρα το μέτρο της οριζόντιας απαγόρευσης της άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων είναι και άδικο, είναι και παράνομο , ενώ θα μπορούσαμε να εικάσουμε ότι σε συνδυασμό με την παραβίαση της προσωπικής μας ελευθερίας, στοχεύει στην πλήρη καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, όπως αυτά προβλέπονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και από το ίδιο το Σύνταγμα, που στην περίπτωση αυτή στέκει πιο πάνω από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 25.02.2020, η οποία μοιραία καταπίπτει.

Δημήτριος Μαντές
Συγγραφέας Ερευνητής
14/04/2020

dimitrios mantes - Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ
Δημήτριος Μαντές.

Δεμερτζής Ιωάννης.

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες που σας παρέχουμε, παρακαλούμε υποστηρίξτε μας, κάνοντας εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube, από εδω: Σφαγή – Youtube – Εγγραφή.

Παρακαλούμε υποστηρίξτε την Σφαγή

Σφαγή ενημέρωση – άποψη.

Σφαγή social media: Facebok Pageinstagramtwitter

sfagi youtube eikona - Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗ
Σφαγή GR. Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.