Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά

Σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την παρουσία σας στην εορταστική εκδήλωση για την κοπή της πίτας μας και την ανταλλαγή ευχών, αλλά και σκέψεων και προτάσεων για το νέο έτος.

Μια χρονιά έφυγε, που είχε σοβαρές εξελίξεις και ανακατατάξεις τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Το σημαντικότερο γεγονός σε πολιτικό επίπεδο, είναι ότι έχουμε πλέον μια νέα δυναμική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν δικό μας Υπουργό, τον φίλο Νίκο Παναγιωτόπουλο σε καίριο πόστο αυτό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς και νέους βουλευτές, με όρεξη και δυναμική για να πετύχουν στο έργο τους.

Επίσης ολοκληρώθηκαν όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις, σε Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, με νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, και νέα Δημοτικά Συμβούλια, με τα οποία από την πρώτη ημέρα έχουμε αναπτύξει μια καλή και αγαστή συνεργασία, προσπαθώντας όλοι για την ανάπτυξη του τόπου μας και στήριξης της επιχειρηματικότητας και του επιχειρείν.

Στο κλείσιμο του 2019 σε οικονομικό επίπεδο, υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, οι οποίες δημιουργούν προσδοκίες για την πορεία της αγοράς και της οικονομίας στο επόμενο διάστημα. Μεταξύ αυτών ήταν η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που αποτέλεσε ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενώ ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα έχει και ο αναπτυξιακός νόμος, που βελτιώνει αισθητά το επενδυτικό τοπίο. Αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που και αυτές θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Παραμένει, ωστόσο, ζήτημα προτεραιότητας για την αγορά η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.
Σήμερα είμαστε εδώ για το Επιμελητήριο μας, για την δική μας τοπική οικονομία. Για το Επιμελητήριο Καβάλας ήταν μια πολύ καλή χρονιά, ίσως μια από τις καλύτερες.
Το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών είναι θετικό αφού περισσότερες επιχειρήσεις εγγραφήκαν στα μητρώα, σε σχέση με αυτές που διαγράφησαν, 469 εγγραφές με 199 διαγραφές (270 περισσότερες εγγραφές).
Η ανάλυση των στοιχείων μας δείχνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, εντάσσονται στον κλάδο των Υπηρεσιών (301 εγγραφές με 88 διαγραφές + 213) του Εμπορίου, (74 εγγραφές με 65 διαγραφές + 9)και του Τουρισμού (51 εγγραφές με 14 διαγραφές + 37), ενώ μετά από χρόνια έχουμε θετικό πρόσημο και στον κλάδο της μεταποίησης, (όπου έχουμε 43 εγγραφές και 31 διαγραφές +12), όπου από αυτόν τον κλάδο είναι το ζητούμενο της ανάπτυξης και της αύξηση της προστιθέμενης αξίας για την περιοχή μας.

Βλέπουμε επομένως ότι σε όλους τους κλάδους έχουμε θετικό πρόσημο, αν και μας προβληματίζει η μονοσύμαντη ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών, όπου έχουμε πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπου οι περισσότερες εξ αυτών είναι στον χώρο εστίασης καφέ μπαρ, 62 τον αριθμό και αμέσως μετά επαγγέλματα επισκευών, Συνεργείων, ηλεκτρολόγων, 53 τον αριθμό.
Έχουμε βέβαια και την ανάπτυξη των τουριστικών καταλυμάτων, που αναμένεται και φέτος να έχει πολύ θετικό πρόσημο, έχοντας 69 νέες επιχειρήσεις (41 στο τουριστικό και 28 στο υπηρεσιών), ενώ στην Μεταποίηση τα επαγγέλματα των επισκευών/εγκαταστάσεων 13 τον αριθμό και επεξεργασίας Μαρμάρων και λίθων 5 και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 8 είναι οι πιο δημοφιλής επαγγελματικές δραστηριότητες.

Με μια πρώτη ανάγνωση είναι φανερό ότι η περιοχή μας αναπτύσσεται στον τουρισμό και τις υπηρεσίες, με πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις, αν και τα στοιχεία στον κλάδο της μεταποίησης μας δίνουν αισιόδοξα μηνύματα ανάκαμψης σε τομείς με πολύ υψηλή προστιθέμενη αξία.

Σαν Διοίκηση του Επιμελητηρίου, θέσαμε ως βασικούς πυλώνες των ενεργειών μας, για την προηγούμενη χρονιά την βελτίωση των οικονομικών μας στοιχείων, την εξυγίανση του Μητρώου μας, για να έχουμε πραγματική εικόνα των ενεργών μελών μας, και την αναβάθμιση των προσφερόμενων και των ανταποδοτικών υπηρεσιών προς όφελος των μελών μας.

Στα οικονομικά στοιχεία για το έτος 2019 είχαμε 727.000€ έσοδα και 605.000€ έξοδα, επομένως ένα καθαρό αποτέλεσμα 122.000€. Σήμερα το Επιμελητήριο μας διαθέτει ένα διαθέσιμο αποθεματικό των 780.000€, από τα πιο αξιόλογα όλης της χώρας.

Όσον αφορά τις συνδρομές είχαμε περίπου 6600 επιχειρήσεις που είχαν οφειλές για την περίοδο 2016 – 2017 και αυτές έχουν μειωθεί στις 5000 (28%), Μέσα από μια προσπάθεια ενημέρωσης των μελών μας για την υποχρεωτικότητα του ΓΕΜΗ, έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.
Μέσα από αυτές τις κινήσεις, έχουμε εντοπίσει επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και που σταδιακά διαγράφονται από το Μητρώο μας.

Αυτούς όλους τους πόρους προσπαθούμε με συνεχείς δράσεις να τους μεταφέρουμε στα μέλη μας να τους μετατρέψουμε σε δράσεις για όφελος των επιχειρήσεων μας, και όχι για να καυχόμαστε ότι διοικούμε χρηστά και οικονομικά. Τι κάναμε επομένως το 2019.

Να αναφέρω ενδεικτικά την μεγάλη αναβάθμιση τα τελευταία 2 χρόνια που παρουσιάζει η έκθεση μας Καβάλα ΕXPO, όπου φέτος κατορθώσαμε να την δώσουμε μια Βαλκανική αίγλη, με συνολικά 192 εκθέτες εκ των οποίων οι 50 εκθέτες από το εξωτερικό, με πάνω από 15000 επισκέπτες και 7 επίσημες αποστολές από το εξωτερικό.

Για πρώτη φόρα πραγματοποιήθηκε Επιχειρηματικό φόρουμ με συμμετοχή της Τουρκίας, Βουλγαρίας Ρουμανίας Σερβίας και Ελλάδας, που βάζει στον χάρτη της Βαλκανικής επιχειρηματικής κοινότητας την Καβάλα μας και που θα πραγματοποιείται κάθε χρονιά, με σκοπό την συστηματική προβολή της περιοχής μας και των επενδυτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν.
Πραγματοποιήσαμε με πολύ μεγάλη επιτυχία και συναισθηματική φόρτιση την εκδήλωση των 100 χρόνων του Επιμελητηρίου μας, με σύσσωμη την Διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, τιμώντας 31 προπολεμικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μητρώο μας και που μέχρι και σήμερα η τρίτη και τέταρτη γενιά συνεχίζει να δραστηριοποιείται.

Στην προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας, είχαμε δυναμική παρουσία σε εκθέσεις του εξωτερικού, όπως αυτή των τουριστικών, του Λονδίνου, των Βρυξελών, του Παρισιού, του Βερολίνου.
Σε Διεθνείς εκθέσεις τροφίμων ποτών καθώς και στην Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές και Β2Β συναντήσεις.

Σε δεκάδες εκδηλώσεις είμασταν συν διοργανωτές με άλλους φορείς όπως στην Λευκή Νύχτα Καβάλας, Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, καθώς και εκδηλώσεων με τους ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης, παρουσίασης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων, στήριξης των επιχειρήσεων μας.

Πραγματοποιήσαμε, Χορηγίες και Κοινωνικές δράσεις, όπως την έκθεση Βιβλίου, δράσεις της ελληνικής ομάδας διάσωσης, και του συλλόγου αιμοδοτών του επιμελητηρίου μας. Στήριξη του Φεστιβάλ βιομηχανικής πληροφορικής, Συνεργασία με τους Ξενοδόχους Θάσου και Καβάλας, για την εκπόνηση μελέτης μάρκετινγκ και επικοινωνίας.

Ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιοβιοτεχνών Καβάλας, των εμπορικών συλλόγων και Σωματείων μας.

Υποστήριξη του Καβάλα night city run, του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, της Θασιακής Ένωσης Καβάλας και πολλών άλλων.
Μια σειρά υπομνημάτων και παρεμβάσεων τόσο προς την κεντρική διοίκηση όσο και προς περιφέρεια και άλλους φορείς, με στοχευμένες παρεμβάσεις και προτάσεις για λύσεις προβλημάτων της περιοχής μας, που οι περισσότερες εξ αυτών έφεραν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Υλοποιήθηκαν μια σειρά Σεμιναρίων ΕΦΕΤ και Τεχνικών Ασφαλείας, καθώς και σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης ΟΑΕΔ – ΛΑΕΚ, όπου περισσότερα από 350 άτομα συμμετείχαν σε αυτά.
Για πρώτη φορά και είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτό, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση και πιστοποίηση επαγγέλματος, αυτό του Αρτοποιού Ζαχαροπλάστη για 38 επιχειρηματίες του Νομού μας (μοναδικού στην χώρα μας).

Ενεργοποιήθηκε επίσης το Ινστιτούτο Κατάρτισης Διαμεσολαβητών σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο και έχουμε τους πρώτους 16 Διαμεσολαβητές από την περιοχή μας.
Σημαντικές δράσεις ενέργειες και πολύ θετικές εξελίξεις είχαμε και στα αναπτυξιακά μας προγράμματα. Εγκρίθηκαν δύο πολύ σημαντικά έργα, αυτό της δημιουργίας «Κέντρου Στήριξης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας» (στα πλαίσια του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), καθώς και του έργου «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και τον Εμπορικό Σύλλογο, θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την εικόνα του Ιστορικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου.

Έχουμε ολοκληρώσει και καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μας, για το έργο «Αρχειοθέτηση – Ψηφιοποίηση Αρχείου Καπνού» σε συνεργασία με το ΙΚΚΙΚ.
Κατατέθηκαν προτάσεις στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας Βουλγαρίας, αλλά και στο τοπικό πρόγραμμα LEADER, για το σημαντικό έργο «Πιστοποίηση Ποιότητας Επιχειρήσεων Τουρισμού».

Μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες μας όμως, ήταν η ολοκλήρωση της μελέτης για το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Εκθεσιακού Κέντρου Επιμελητηρίου Καβάλας Απόστολος Μαρδύρης» το έργο προϋπολογισμού περίπου 400.000€ θα υποβληθεί στην ανοιχτή πρόσκληση της Περιφέρειας μέχρι την 20 Ιανουαρίου 2020, όπου πραγματικά θα γίνουν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στην δομή αλλά και στον ενεργειακό εξοπλισμού του κτιρίου.

Άφησα τελευταίο όμως, κάτι για το οποίο μερικοί το θεωρούσαν τελειωμένο και ουτοπικό ότι μπορεί να γίνει. Αυτό της λύσης και της προσπάθειας εξυγίανσης και ολοκλήρωσης του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας. Μετά από σκληρή δουλειά έχουμε ένα νέο Διοικητικό Συμβούλιο που αναλαμβάνει το δύσκολο αυτό έργο. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Αντωνιάδη, καθώς και τον Δήμαρχο Καβάλας, που ως εταίροι συνέβαλλαν τα μέγιστα για να βρεθεί η προσδοκώμενη λύση. Επίσης τον νέο Πρόεδρο του ΒΙΟΠΑ κ. Τσουμάκη που πραγματικά αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο έργο, καθώς και το ΔΣ, δηλώνοντας ότι είμαστε μαζί τους για να προχωρήσει οριστικά αυτό το πολύ σημαντικό επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή μας.
Πιστεύω να μην σας κούρασα με αυτά που κάναμε αν και θα μπορούσα να συνεχίσω με μερικά ακόμη. Το 2019 πετύχαμε πολλά και θέσαμε τις βάσεις για ακόμη περισσότερα στην φετινή χρονιά. Δεν εφησυχάζουμε, προχωράμε δυναμικά.

Κυρίες και κύριοι
Το 2020 είναι μια χρονιά ορόσημο, στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από μια πολυετή κρίση. Έχοντας καταφέρει, με πολύ κόπο, να διορθώσει σημαντικές ανισορροπίες του παρελθόντος και να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών, η Ελλάδα δείχνει σήμερα έτοιμη να αλλάξει σελίδα.

Οι προοπτικές για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, είναι θετικές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο: η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται, το διεθνές εμπόριο δοκιμάζεται, ενώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο, τα προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα. Πρέπει όλοι μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων να αφήσουμε στην άκρη τις αντιπαλότητες, και να πετύχουμε τον μεγάλο στόχο, που είναι η οριστική ανάκαμψη της οικονομίας και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μέσα από σύνεση, συναίνεση και συνεργασία.

Και αυτή την χρονιά σαν Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας θέτουμε ψηλά τον πήχη, προκειμένου η κάθε επιχείρηση να αισθανθεί ότι ο φορέας που τον εκπροσωπεί, είναι δίπλα του κοντά του.
Θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη μας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις απομακρυσμένες υπηρεσίες, χωρίς να απαιτείται κάποιος επιχειρηματίας να έρχεται στο Επιμελητήριο, καθώς και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως Απόκτηση ψηφιακής Υπογραφής Νέας Γενιάς, Πλατφόρμα επιχειρηματικής δικτύωσης όλων των επιχειρήσεων της χώρας, Πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικής καθοδήγησης (Μέσω της ΚΕΕΕ).

Όπως αναφέρθηκε προχωράμε στην ενεργειακή αναβάθμιση του εκθεσιακού κέντρου, αλλά πιο σημαντικό στην ενεργοποίηση της εκθεσιακής μας πολιτικής, θέτοντας δύο νέες εκθέσεις, αυτή της αλιείας και των ειδών κήπου ανθοκομίας και φυσικών πετρωμάτων.

Επίσης έχουν ξεκινήσει επαφές με Εμπλεκόμενους Φορείς και Επιτροπές, για διοργάνωση αγώνων από ΑμΕΑ και ο εκθεσιακός χώρος να γίνει, με μικρο τροποποιήσεις κατάλληλος, για αθλήματα και εκδηλώσεις, όπως table tenis, goalball, ξιφασκία με αμαξίδια κλπ. Και
Θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων μας με συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές.

Θα ενισχύσουμε την εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών επιχειρήσεων, ενώ θα ανακοινώσουμε σύντομα και τα επόμενα επαγγέλματα που θα πιστοποιήσουμε.
Έχουμε ανακοινώσει το πρώτο On Tour Σχολείο Τουρισμού σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ και τους Ξενοδόχους της Καβάλας και της Θάσου, για τις αρχές Μαρτίου.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει την ωρίμανση για τα επιχειρηματικά φόρουμ που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε δήμο, προκειμένου να έχουμε συνεργασία και πληροφόρηση από κάτω προς τα πάνω και να σχεδιάσουμε κοινές δράσεις και διεκδικήσεις από όλους τους φορείς.

Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την δημοπράτηση τους έργου για την υλοποίηση της δομής Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, καθώς και την ωρίμανση των δράσεων για τα ανοιχτά κέντρα εμπορίου.
Ενώ μόλις μας το επιτρέψει η Επιμελητηριακή νομοθεσία, θα προχωρήσουμε στην λειτουργία Δομής Στήριξης της Επιχειρηματικότητας και υποδοχής επενδυτών.
Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε συνεχώς για την Καβάλα μας, όλες τις υποδομές που χρειαζόμαστε όπως τον σιδηρόδρομο, την μεταφορά του τελωνείου και την ανάπτυξη των υποδομών στο εμπορικό λιμάνι, την ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων, την αναβάθμιση της πρόσβασης στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι της κεραμωτής, τις υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές στο Νησί της Θάσου από τις πρόσφατες πλημύρες την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την περιοχή μας, την καλή συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους για κοινές δράσεις.

Κυρίες και κύριοι
Το Επιμελητήριο Καβάλας είναι εδώ, είναι ο Φορέας που στηρίζει και παρακολουθεί όλα τα δρόμενα της περιοχής μας, και θα συνεχίζει να το κάνει δυναμικά και τα επόμενα χρόνια.
Είμαστε ένα δυναμικό κύτταρο της κοινωνίας μας και οικονομίας που εδώ και 100 χρόνια στηρίζει δυναμικά τις επιχειρήσεις μας, δίνει κοινωνικούς αγώνες συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής μας και στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών.
Χρειάζεται η συνεργασία και η στήριξη όλων μας, βουλευτών Περιφέρειας, Δήμων, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να θέσουμε υψηλούς στόχους και να κατορθώσουμε όλοι μαζί για το καλό της Καβάλας και της Θάσου μας, να τα υλοποιήσουμε με επιτυχία.
Κλείνοντας να ευχαριστήσω την Διοικητική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και το προσωπικό και στελέχη του Επιμελητηρίου μας, που όλοι μαζί με καλή και εποικοδομητική συνεργασία καταφέρνουμε όλα αυτά.

Εύχομαι το 2020 να είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους μας, να είναι η χρονιά που θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα μπροστά και να γίνουν οι υπερβάσεις που θα μας επιτρέψουν με αισιοδοξία να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Καλή χρονιά σε όλους με υγεία, με οικογενειακή γαλήνη, με κερδοφορία, με ειρήνη και αγάπη σε όλο τον κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.