Τόνοι απορριμμάτων που έχουν αφαιρεθεί από το Έβερεστ.

Δεκαετίες αναρρίχησης στο ψηλότερο βουνό του κόσμου την έχουν μετατρέψει σε πολύ ψηλό χωματερή σκουπιδιών, σπαρμένη με σκουπίδια, ανθρώπινα απόβλητα και ακόμη και σώματα.

Ωστόσο, μια εξειδικευμένη – και εντυπωσιακά κατάλληλη – ομάδα εθελοντών αντιμετωπίζει το πρόβλημα πραγματοποιώντας έναν από τους πιο φιλόδοξους καθαρισμούς στον κόσμο και βλέπει άμεσα αποτελέσματα.
Τρεις μετρικοί τόνοι (6,613 λίβρες) απορριμμάτων έχουν συλλεχθεί από το βουνό μόλις τις δύο πρώτες εβδομάδες του προγράμματος, σύμφωνα με την AFP. Πρόκειται για το βάρος δύο SUV, ή ενός μεγάλου αρσενικού ιππότη.

Το έργο διεξάγεται από 14μελή ομάδα, η οποία έχει αναλάβει την αποκατάσταση 10 μετρικών τόνων εντός 45 ημερών, ανέφερε ο οργανισμός.

everest skoupidia 1024x602 - Καθαρισμός του Έβερεστ από εξειδικευμένη ομάδα εθελοντών
Τα απόβλητα που ανακτήθηκαν στην εκστρατεία καθαρισμού του Everest περιλαμβάνουν κενά δοχεία, φιάλες, πλαστικά και απορριπτόμενα εργαλεία αναρρίχησης. Ένα στρατιωτικό ελικόπτερο βοήθησε στην αφαίρεση των σκουπιδιών και η ομάδα αναμένεται να ανεβεί σε υψηλότερα στρατόπεδα για να συγκεντρώσει περισσότερα.

Τέσσερα σώματα βρίσκονται επίσης στο βουνό των 8.848 μέτρων (29.028 ποδιών), δήλωσαν αξιωματούχοι.

“Η ομάδα μας έχει φτάσει στο στρατόπεδο βάσης του Everest για την εκστρατεία καθαρισμού. Όλα τα απαραίτητα πράγματα, όπως τρόφιμα, νερό και καταφύγιο έχουν ήδη οργανωθεί εκεί”, δήλωσε ο Dandu Raj Ghimire, γενικός διευθυντής του τουριστικού τμήματος του Νεπάλ. Οι Ιμαλαϊδοί χρόνοι.
Η κυβέρνηση του Νεπάλ και οι τοπικές κοινότητες παλεύουν εδώ και πολύ καιρό με το πρόβλημα των αποβλήτων στο βουνό, καθώς οι αναρριχητές από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη χώρα για να προσπαθήσουν να ανέβουν στη σύνοδο κορυφής.

Από το 2011, έχουν γίνει τακτικές προσπάθειες για την ανάκτηση αρκετών τόνων σκουπιδιών από το βουνό και έχουν εισαχθεί συστήματα διαχείρισης αποβλήτων.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο των Ενώσεων των Εφήβων του Everest, η τεράστια αύξηση των επισκεπτών τις τελευταίες δεκαετίες είχε σοβαρό αντίκτυπο στο ευαίσθητο περιβάλλον του βουνού.

Η κυβέρνηση εισήγαγε επίσης μια κατάθεση για ορειβάτες το 2014, η οποία επιστρέφεται αν επιστρέψουν στη βάση του βουνού με οκτώ κιλά σκουπιδιών.
Τον Φεβρουάριο, η Κίνα απαγόρευσε τους μη ορειβάτες από την πλευρά του βουνού σε μια προσπάθεια να μειώσει τα απόβλητα.

Αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την εκκαθάριση έχουν άλλο πρόβλημα να αντιμετωπίσουν: την αλλαγή του κλίματος, η οποία λιώσει το χιόνι στο βουνό γρηγορότερα και εκθέτει έναν αυξανόμενο αριθμό νεκρών σωμάτων.

“Λόγω των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το χιόνι και οι παγετώνες είναι ταχείες και τα νεκρά σώματα είναι όλο και περισσότερο εκτεθειμένα και ανακαλύπτονται από τους ορειβάτες”, δήλωσε στο CNN τον Μάρτιο ο Ang Tshering Sherpa, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ορειβασίας του Νεπάλ.

Περισσότεροι από 200 ορειβάτες έχουν πεθάνει στην κορυφή από το 1922, όταν καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι των ορειβατών στο Everest. Η πλειοψηφία των σωμάτων πιστεύεται ότι παρέμεινε θαμμένη κάτω από τους παγετώνες ή το χιόνι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.