Όλη η Ομιλία του Προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στα Ελληνικά.

Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν: Λουγκάνσκ, κάτοικοι των περιοχών Ζαπορόζιε και Χερσώνα, βουλευτές της Κρατικής Δούμας, γερουσιαστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας,
Όπως γνωρίζετε, δημοψηφίσματα διεξήχθησαν στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και στις περιοχές Ζαπορόζιε και Χερσώνα. Τα ψηφοδέλτια έχουν καταμετρηθεί και τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί. Ο λαός έκανε την ξεκάθαρη επιλογή του.
Σήμερα θα υπογράψουμε τις συνθήκες για την προσχώρηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, της Περιφέρειας Ζαπορόζιε και της Περιφέρειας Χερσώνα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ομοσπονδιακή Συνέλευση θα υποστηρίξει τους συνταγματικούς νόμους για την προσχώρηση στη Ρωσία και τη δημιουργία τεσσάρων νέων περιφερειών, των νέων συνιστώντων οντοτήτων μας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διότι αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων. (Χειροκροτήματα.)
Είναι αναμφίβολα το δικαίωμά τους, ένα εγγενές δικαίωμα που σφραγίζεται στο άρθρο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει άμεσα την αρχή των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιάθεσης των λαών.
Επαναλαμβάνω, είναι ένα εγγενές δικαίωμα των λαών. Βασίζεται στην ιστορική μας συγγένεια, και είναι αυτό το δικαίωμα που οδήγησε τις γενιές των προκατόχων μας, εκείνων που έχτισαν και υπερασπίστηκαν τη Ρωσία για αιώνες από την περίοδο των Αρχαίων Ρως, στη νίκη.
Εδώ στη Νοβοροσία, ο [Πιοτρ] Ρουμιάντσεφ, ο [Αλεξάντερ] Σουβόροφ και ο [Φιοντόρ] Ουσακόφ έδωσαν τις μάχες τους, και η Μεγάλη Αικατερίνη και ο [Γκριγκόρι] Ποτέμκιν ίδρυσαν νέες πόλεις. Οι παππούδες και οι προπάπποι μας πολέμησαν εδώ μέχρι τέλους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.
Θα θυμόμαστε πάντα τους ήρωες της Ρωσικής Άνοιξης, εκείνους που αρνήθηκαν να δεχτούν το νεοναζιστικό πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, όλους εκείνους που πέθαναν για το δικαίωμα να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, να διατηρούν τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τη θρησκεία τους και για το ίδιο το δικαίωμα να ζουν. Θυμόμαστε τους στρατιώτες του Donbass, τους μάρτυρες του “Odessa Khatyn”, τα θύματα των απάνθρωπων τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποίησε το καθεστώς του Κιέβου. Μνημονεύουμε τους εθελοντές και τους πολιτοφύλακες, τους πολίτες, τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους Ρώσους, τους Ουκρανούς, τους ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, τον λαϊκό ηγέτη του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, τους στρατιωτικούς διοικητές Αρσέν Παβλόφ και Βλαντιμίρ Ζόγκα, την Όλγα Κοτσούρα και τον Αλεξέι Μοζγκοβόι, τον εισαγγελέα της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Σεργκέι Γκορένκο, τον αλεξιπτωτιστή Νουρμαγκομέντ Γκαντζιμαγκομέντοφ και όλους τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας που πέθαναν με ηρωικό θάνατο κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Είναι ήρωες. (Χειροκροτήματα.) Ήρωες της μεγάλης Ρωσίας. Σας παρακαλώ να τηρήσετε μαζί μου ενός λεπτού σιγή για να τιμήσετε τη μνήμη τους.
Πίσω από την επιλογή εκατομμυρίων κατοίκων στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, στις περιοχές Ζαπορόζιε και Χερσώνα, βρίσκεται το κοινό μας πεπρωμένο και η χιλιόχρονη ιστορία μας. Οι άνθρωποι έχουν μεταβιβάσει αυτή την πνευματική σύνδεση στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Παρ’ όλες τις δοκιμασίες που υπέστησαν, μετέφεραν την αγάπη για τη Ρωσία μέσα στα χρόνια. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να καταστρέψει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο οι παλαιότερες γενιές όσο και οι νέοι – όσοι γεννήθηκαν μετά την τραγική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης – ψήφισαν υπέρ της ενότητάς μας, υπέρ του κοινού μας μέλλοντος.
Μπορώ να παραδεχτώ ότι δεν γνώριζαν καν τι έκαναν και τι συνέπειες θα είχαν τελικά οι πράξεις τους. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία τώρα. Δεν υπάρχει πια Σοβιετική Ένωση- δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν τη χρειάζεται πλέον σήμερα- δεν είναι αυτή η φιλοδοξία μας. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την αποφασιστικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που, λόγω του πολιτισμού, της θρησκείας, των παραδόσεων και της γλώσσας τους, θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Ρωσίας, των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν σε μια ενιαία χώρα για αιώνες. Δεν υπάρχει τίποτα ισχυρότερο από την αποφασιστικότητά τους να επιστρέψουν στην πραγματική ιστορική τους πατρίδα.
Για οκτώ ολόκληρα χρόνια, οι άνθρωποι στο Ντονμπάς υπέστησαν γενοκτονία, βομβαρδισμούς και αποκλεισμούς- στη Χερσώνα και τη Ζαπορόζιε, ακολουθήθηκε μια εγκληματική πολιτική για την καλλιέργεια μίσους για τη Ρωσία, για κάθε τι ρωσικό. Και τώρα, κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων, το καθεστώς του Κιέβου απείλησε με αντίποινα και θάνατο δασκάλες, γυναίκες που εργάζονταν σε εφορευτικές επιτροπές. Το Κίεβο απείλησε με καταστολή εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν να εκφράσουν τη θέλησή τους. Αλλά οι άνθρωποι του Ντονμπάς, της Ζαπορόζιε και της Χερσώνας δεν λύγισαν και είπαν τη γνώμη τους.
Καλούμε το καθεστώς του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τα πυρά και όλες τις εχθροπραξίες- να τερματίσει τον πόλεμο που εξαπέλυσε το 2014 και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είμαστε έτοιμοι για αυτό, όπως έχουμε πει περισσότερες από μία φορές. Αλλά η επιλογή των ανθρώπων στο Ντονέτσκ, το Λουγκάνσκ, τη Ζαπορόζιε και τη Χερσώνα δεν θα συζητηθεί. Η απόφαση έχει ληφθεί και η Ρωσία δεν θα την προδώσει. (Χειροκροτήματα.) Οι σημερινές αρχές του Κιέβου θα πρέπει να σεβαστούν αυτή την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του λαού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ειρήνη.
Θα ανοικοδομήσουμε οπωσδήποτε τις κατεστραμμένες πόλεις και κωμοπόλεις, τα κτίρια κατοικιών, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα θέατρα και τα μουσεία. Θα αποκαταστήσουμε και θα αναπτύξουμε τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα εργοστάσια, τις υποδομές, καθώς και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, συνταξιοδότησης, υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
Θα εργαστούμε οπωσδήποτε για τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας. Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες στις νέες περιφέρειες θα μπορούν να αισθάνονται την υποστήριξη όλου του λαού της Ρωσίας, ολόκληρου του έθνους, όλων των δημοκρατιών, εδαφών και περιφερειών της αχανής πατρίδας μας. (Χειροκροτήματα.)
Φίλοι, συνάδελφοι,
Εν τω μεταξύ, η Δύση συνέχισε και συνεχίζει να αναζητά άλλη μια ευκαιρία για να μας επιφέρει ένα χτύπημα, να αποδυναμώσει και να διασπάσει τη Ρωσία, κάτι που πάντα ονειρευόταν, να διαιρέσει το κράτος μας και να στρέψει τους λαούς μας ο ένας εναντίον του άλλου και να τους καταδικάσει στη φτώχεια και τον αφανισμό. Δεν μπορούν να ησυχάσουν γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια τόσο μεγάλη χώρα με αυτό το τεράστιο έδαφος στον κόσμο, με τον φυσικό της πλούτο, τους πόρους και τους ανθρώπους της, που δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει το θέλημα κάποιου άλλου.
Η Δύση είναι έτοιμη να υπερβεί κάθε όριο για να διατηρήσει το νεοαποικιακό σύστημα που της επιτρέπει να ζει από τον κόσμο, να τον λεηλατεί χάρη στην κυριαρχία του δολαρίου και της τεχνολογίας, να εισπράττει έναν πραγματικό φόρο από την ανθρωπότητα, να αποσπά την κύρια πηγή της αδικαιολόγητης ευημερίας της, το ενοίκιο που πληρώνει στον ηγεμόνα. Η διατήρηση αυτής της προσόδου είναι το κύριο, πραγματικό και απολύτως ιδιοτελές κίνητρό τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πλήρης αποκρατικοποίηση είναι προς το συμφέρον τους. Έτσι εξηγείται η επιθετικότητά τους προς τα ανεξάρτητα κράτη, τις παραδοσιακές αξίες και τους αυθεντικούς πολιτισμούς, οι προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τις διεθνείς και ενοποιητικές διαδικασίες, τα νέα παγκόσμια νομίσματα και τα κέντρα τεχνολογικής ανάπτυξης που δεν μπορούν να ελέγξουν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτούς να αναγκάσουν όλες τις χώρες να παραδώσουν την κυριαρχία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε ορισμένες χώρες, οι άρχουσες ελίτ συμφωνούν οικειοθελώς να το κάνουν αυτό, συμφωνούν οικειοθελώς να γίνουν υποτελείς- άλλες δωροδοκούνται ή εκφοβίζονται. Και αν αυτό δεν λειτουργήσει, καταστρέφουν ολόκληρα κράτη, αφήνοντας πίσω τους ανθρωπιστικές καταστροφές, ερείπια, ερείπια, εκατομμύρια κατεστραμμένες και κατακρεουργημένες ανθρώπινες ζωές, θύλακες τρομοκρατών, ζώνες κοινωνικής καταστροφής, προτεκτοράτα, αποικίες και ημιαποικίες. Δεν τους νοιάζει. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το δικό τους όφελος.
Βλέπουν τη σκέψη μας και τη φιλοσοφία μας ως άμεση απειλή. Γι’ αυτό και στοχοποιούν τους φιλοσόφους μας για δολοφονία. Ο πολιτισμός και η τέχνη μας αποτελούν κίνδυνο γι’ αυτούς, γι’ αυτό προσπαθούν να τα απαγορεύσουν. Η ανάπτυξη και η ευημερία μας αποτελούν επίσης απειλή γι’ αυτούς, επειδή ο ανταγωνισμός αυξάνεται. Αυτοί δεν θέλουν ούτε χρειάζονται τη Ρωσία, αλλά εμείς την χρειαζόμαστε. (Χειροκροτήματα.)
Η Δύση υπολογίζει στην ατιμωρησία, στο να μπορεί να τη γλιτώσει με οτιδήποτε. Στην πραγματικότητα, αυτό ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Οι συμφωνίες στρατηγικής ασφάλειας έχουν καταπέσει- οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο έχουν ανακηρυχθεί παραμύθια- οι σταθερές υποσχέσεις να μην επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά έδωσαν τη θέση τους σε βρώμικη εξαπάτηση μόλις οι πρώην ηγέτες μας τις πίστεψαν- η αντιπυραυλική άμυνα, οι συνθήκες για τους πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς καταργήθηκαν μονομερώς με απίθανες προφάσεις.
Και το μόνο που ακούμε είναι ότι η Δύση επιμένει σε μια τάξη βασισμένη σε κανόνες. Από πού ήρθε αυτό, τέλος πάντων; Ποιος έχει δει ποτέ αυτούς τους κανόνες; Ποιος τους συμφώνησε ή τους ενέκρινε; Ακούστε, αυτά είναι απλώς πολλές ανοησίες, απόλυτη εξαπάτηση, διπλά μέτρα και σταθμά, ή ακόμα και τριπλά μέτρα και σταθμά! Πρέπει να μας θεωρούν ηλίθιους.
Η Ρωσία είναι μια μεγάλη δύναμη χιλιάδων ετών, ένας ολόκληρος πολιτισμός, και δεν πρόκειται να ζήσει με τέτοιους πρόχειρους, ψεύτικους κανόνες. (Χειροκροτήματα.)
Οι δυτικές ελίτ δεν αρνούνται μόνο την εθνική κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο. Η ηγεμονία τους έχει έντονα χαρακτηριστικά ολοκληρωτισμού, δεσποτισμού και απαρτχάιντ. Διαχωρίζουν θρασύτατα τον κόσμο σε υποτελείς τους -τις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες- και σε όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι, σύμφωνα με τα σχέδια των σημερινών δυτικών ρατσιστών, θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των βαρβάρων και των αγρίων. Ψεύτικες ταμπέλες όπως “χώρα-απατεώνας” ή “αυταρχικό καθεστώς” είναι ήδη διαθέσιμες και χρησιμοποιούνται για να στιγματίσουν ολόκληρα έθνη και κράτη, κάτι που δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτό: κατά βάθος, οι δυτικές ελίτ έχουν παραμείνει οι ίδιοι αποικιοκράτες. Κάνουν διακρίσεις και χωρίζουν τους λαούς σε κορυφαίους και τους υπόλοιπους.
Υπήρχαν πολυάριθμα σχέδια για την εισβολή στη Ρωσία. Τέτοιες απόπειρες έγιναν κατά τη διάρκεια της περιόδου των Ταραχών τον 17ο αιώνα και κατά την περίοδο των δοκιμασιών μετά την επανάσταση του 1917. Όλες απέτυχαν. Η Δύση κατάφερε να αρπάξει τον πλούτο της Ρωσίας μόνο στα τέλη του 20ού αιώνα, όταν το κράτος είχε καταστραφεί. Μας αποκαλούσαν φίλους και εταίρους, αλλά μας αντιμετώπιζαν σαν αποικία, χρησιμοποιώντας διάφορα σχέδια για να αντλήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια από τη χώρα. Θυμόμαστε. Δεν έχουμε ξεχάσει τίποτα.
Πριν από λίγες ημέρες, οι άνθρωποι στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, στη Χερσώνα και στη Ζαπορόζιε δήλωσαν την υποστήριξή τους για την αποκατάσταση της ιστορικής μας ενότητας. Σας ευχαριστούμε! (Χειροκροτήματα.)
Οι δυτικές χώρες λένε εδώ και αιώνες ότι φέρνουν την ελευθερία και τη δημοκρατία σε άλλα έθνη. Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Αντί να φέρνουν τη δημοκρατία, καταπιέζουν και εκμεταλλεύονται, και αντί να δίνουν ελευθερία, υποδουλώνουν και καταπιέζουν. Ο μονοπολικός κόσμος είναι εγγενώς αντιδημοκρατικός και ανελεύθερος- είναι ψευδής και υποκριτικός δια παντός.
Τώρα εξάγουν σιτηρά από την Ουκρανία. Πού τα πηγαίνουν με το πρόσχημα της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας των φτωχότερων χωρών; Πού πηγαίνουν; Τα πηγαίνουν στις ίδιες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο το πέντε τοις εκατό έχει παραδοθεί στις φτωχότερες χώρες. Περισσότερη εξαπάτηση και γυμνή απάτη και πάλι.
Στην πραγματικότητα, η αμερικανική ελίτ χρησιμοποιεί την τραγωδία αυτών των ανθρώπων για να αποδυναμώσει τους αντιπάλους της, για να καταστρέψει τα εθνικά κράτη. Αυτό ισχύει για την Ευρώπη και για τις ταυτότητες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και άλλων χωρών με ιστορία αιώνων.
Η Ουάσινγκτον απαιτεί όλο και περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτικών συμμορφώνεται πειθήνια. Αντιλαμβάνονται σαφώς ότι πιέζοντας την ΕΕ να παραδώσει εντελώς τη ρωσική ενέργεια και άλλους πόρους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ωθούν ουσιαστικά την Ευρώπη προς την αποβιομηχάνιση, σε μια προσπάθεια να βάλουν χέρι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτές οι ευρωπαϊκές ελίτ καταλαβαίνουν τα πάντα – τα καταλαβαίνουν, αλλά προτιμούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των άλλων. Αυτό δεν είναι πλέον δουλοπρέπεια, αλλά άμεση προδοσία των ίδιων των λαών τους. Ο Θεός να τους ευλογεί, είναι στο χέρι τους.
Αυτές είναι οι αρχές που διέπουν τα στρατιωτικά δόγματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που απαιτούν την απόλυτη κυριαρχία. Οι δυτικές ελίτ παρουσιάζουν τα νεοαποικιοκρατικά τους σχέδια με την ίδια υποκρισία, ισχυριζόμενες ειρηνικές προθέσεις, μιλώντας για κάποιου είδους αποτροπή. Αυτή η αποφθεγματική λέξη μεταναστεύει από τη μια στρατηγική στην άλλη, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνει μόνο ένα πράγμα – την υπονόμευση κάθε κυρίαρχου κέντρου εξουσίας.
Έχουμε ήδη ακούσει για την αποτροπή της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Πιστεύω ότι οι επόμενες στη σειρά είναι άλλες χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και οι σημερινοί εταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι όταν δυσαρεστηθούν, εισάγουν κυρώσεις και κατά των συμμάχων τους – κατά της τάδε ή της δείνα τράπεζας ή εταιρείας. Αυτή είναι η πρακτική τους και θα την επεκτείνουν. Έχουν τα πάντα στο στόχαστρό τους, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων μας – των χωρών της ΚΑΚ.
Ταυτόχρονα, η Δύση έχει σαφώς εμπλακεί σε ευσεβείς πόθους εδώ και πολύ καιρό. Ξεκινώντας τον αιφνιδιαστικό πόλεμο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα, πίστεψαν ότι θα μπορούσαν για άλλη μια φορά να παρατάξουν ολόκληρο τον κόσμο υπό τις διαταγές τους. Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, μια τέτοια λαμπρή προοπτική δεν ενθουσιάζει τους πάντες – εκτός από τους απόλυτους πολιτικούς μαζοχιστές και τους θαυμαστές άλλων αντισυμβατικών μορφών διεθνών σχέσεων. Τα περισσότερα κράτη αρνούνται να “σπάσουν τον χαιρετισμό” και αντ’ αυτού επιλέγουν τον λογικό δρόμο της συνεργασίας με τη Ρωσία.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί στην Ευρώπη πρέπει να πείσουν τους συμπολίτες τους να τρώνε λιγότερο, να κάνουν λιγότερο συχνά ντους και να ντύνονται πιο ζεστά στο σπίτι. Και όσοι αρχίζουν να θέτουν δίκαια ερωτήματα, όπως “Γιατί είναι αυτό, στην πραγματικότητα;”, ανακηρύσσονται αμέσως εχθροί, εξτρεμιστές και ριζοσπάστες. Δείχνουν πίσω στη Ρωσία και λένε: αυτή είναι η πηγή όλων των προβλημάτων σας. Περισσότερα ψέματα.
Θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει κάθε λόγος να πιστεύουμε ότι οι δυτικές ελίτ δεν πρόκειται να αναζητήσουν εποικοδομητικούς τρόπους για την έξοδο από την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή κρίση για την οποία ευθύνονται οι ίδιες και μόνο αυτές, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας πολιτικής τους, που χρονολογείται πολύ πριν από την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση στην Ουκρανία, στο Ντονμπάς. Δεν έχουν καμία πρόθεση να λύσουν τα προβλήματα της αδικίας και της ανισότητας. Φοβάμαι ότι προτιμούν να χρησιμοποιήσουν άλλες φόρμουλες με τις οποίες είναι πιο άνετοι.
Και εδώ είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι η Δύση διασώθηκε από τις προκλήσεις των αρχών του 20ου αιώνα με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα κέρδη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεπεράσουν τελικά τη Μεγάλη Ύφεση και να γίνουν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και να επιβάλουν στον πλανήτη τη δύναμη του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Και η κρίση της δεκαετίας του 1980 – τα πράγματα κορυφώθηκαν και πάλι τη δεκαετία του 1980 – η Δύση βγήκε από αυτήν αλώβητη σε μεγάλο βαθμό με την οικειοποίηση της κληρονομιάς και των πόρων της καταρρεύσας και εκλιπούσας Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό είναι γεγονός.
Τώρα, προκειμένου να απελευθερωθεί από το τελευταίο πλέγμα προκλήσεων, πρέπει να διαλύσει τη Ρωσία, καθώς και άλλα κράτη που επιλέγουν μια κυρίαρχη πορεία ανάπτυξης, με κάθε κόστος, για να μπορέσουν να λεηλατήσουν περαιτέρω τον πλούτο άλλων εθνών και να τον χρησιμοποιήσουν για να μπαλώσουν τις δικές τους τρύπες. Αν αυτό δεν συμβεί, δεν μπορώ να αποκλείσω ότι θα προσπαθήσουν να προκαλέσουν την κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος και να τα φορτώσουν όλα σε αυτό, ή, Θεός φυλάξοι, να αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν την παλιά συνταγή της οικονομικής ανάπτυξης μέσω πολέμου.
Η Ρωσία έχει επίγνωση της ευθύνης της απέναντι στη διεθνή κοινότητα και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία.
Το σημερινό νεοαποικιακό μοντέλο είναι τελικά καταδικασμένο- αυτό είναι προφανές. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι πραγματικοί αφέντες του θα προσκολληθούν σε αυτό μέχρι τέλους. Απλά δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στον κόσμο εκτός από τη διατήρηση του ίδιου συστήματος λεηλασίας και εκβιασμού.
Δεν δίνουν δεκάρα για το φυσικό δικαίωμα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, της πλειοψηφίας της ανθρωπότητας, στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη, το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Έχουν ήδη προχωρήσει στη ριζική άρνηση των ηθικών, θρησκευτικών και οικογενειακών αξιών.
Ας απαντήσουμε σε μερικές πολύ απλές ερωτήσεις για τον εαυτό μας. Τώρα θα ήθελα να επιστρέψω σε αυτό που είπα και θέλω να απευθυνθώ επίσης σε όλους τους πολίτες της χώρας – όχι μόνο στους συναδέλφους που βρίσκονται στην αίθουσα – αλλά σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας: Θέλουμε να έχουμε εδώ, στη χώρα μας, στη Ρωσία, “γονέα νούμερο ένα, γονέα νούμερο δύο και γονέα νούμερο τρία” (το έχουν χάσει εντελώς!) αντί για μητέρα και πατέρα; Θέλουμε τα σχολεία μας να επιβάλλουν στα παιδιά μας, από τις πρώτες κιόλας μέρες τους στο σχολείο, διαστροφές που οδηγούν στην υποβάθμιση και τον αφανισμό; Θέλουμε να τους βαρέσουμε στο κεφάλι τις ιδέες ότι υπάρχουν και ορισμένα άλλα φύλα μαζί με τις γυναίκες και τους άνδρες και να τους προσφέρουμε χειρουργική επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου; Αυτό θέλουμε για τη χώρα μας και τα παιδιά μας; Όλα αυτά είναι απαράδεκτα για εμάς. Εμείς έχουμε ένα διαφορετικό δικό μας μέλλον.
Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι η δικτατορία των δυτικών ελίτ στοχεύει όλες τις κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των πολιτών των δυτικών χωρών. Αυτή είναι μια πρόκληση για όλους. Αυτή η πλήρης εγκατάλειψη του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, η ανατροπή της πίστης και των παραδοσιακών αξιών και η καταστολή της ελευθερίας έρχονται να μοιάσουν με μια “θρησκεία από την ανάποδη” – καθαρός σατανισμός. Αποκαλύπτοντας τους ψευδομεσσίες, ο Ιησούς Χριστός είπε στην επί του Όρους Ομιλία: “Από τους καρπούς τους θα τους γνωρίσετε”. Αυτοί οι δηλητηριώδεις καρποί είναι ήδη εμφανείς στους ανθρώπους, και όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων στην ίδια τη Δύση.
Το πεδίο μάχης στο οποίο μας κάλεσε το πεπρωμένο και η ιστορία είναι ένα πεδίο μάχης για το λαό μας, για τη μεγάλη ιστορική Ρωσία. (Χειροκροτήματα.) Για τη μεγάλη ιστορική Ρωσία, για τις μελλοντικές γενιές, τα παιδιά μας, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας. Πρέπει να τα προστατεύσουμε από την υποδούλωση και τα τερατώδη πειράματα που έχουν σχεδιαστεί για να σακατέψουν το μυαλό και την ψυχή τους.
Σήμερα, αγωνιζόμαστε για να μην περάσει ποτέ από το μυαλό κανενός ότι η Ρωσία, ο λαός μας, η γλώσσα μας ή ο πολιτισμός μας μπορούν να σβηστούν από την ιστορία. Σήμερα, χρειαζόμαστε μια ενοποιημένη κοινωνία και αυτή η ενοποίηση μπορεί να βασιστεί μόνο στην κυριαρχία, την ελευθερία, τη δημιουργία και τη δικαιοσύνη. Οι αξίες μας είναι η ανθρωπιά, το έλεος και η συμπόνια.
Και θέλω να κλείσω με τα λόγια ενός αληθινού πατριώτη, του Ιβάν Ίλιν: “Αν θεωρώ τη Ρωσία πατρίδα μου, αυτό σημαίνει ότι αγαπώ ως Ρώσος, συλλογίζομαι και σκέφτομαι, τραγουδώ και μιλάω ως Ρώσος- ότι πιστεύω στην πνευματική δύναμη του ρωσικού λαού. Το πνεύμα του είναι το δικό μου πνεύμα- το πεπρωμένο του είναι το δικό μου πεπρωμένο- τα βάσανά του είναι η θλίψη μου- και η ευημερία του είναι η χαρά μου”.
(Χειροκροτήματα.)

На русском языке

Президент России Владимир Путин: Граждане России, жители Донецкой и Луганской народных республик, Запорожской и Херсонской областей, депутаты Государственной Думы, сенаторы Российской Федерации,
Как вы знаете, в Донецкой и Луганской народных республиках, Запорожской и Херсонской областях прошли референдумы. Подсчитаны бюллетени, объявлены результаты. Народ сделал свой однозначный выбор.
Сегодня мы подпишем договоры о присоединении Донецкой Народной Республики, Луганской Народной Республики, Запорожской области и Херсонской области к Российской Федерации. Я не сомневаюсь, что Федеральное Собрание поддержит конституционные законы о присоединении к России и создании четырех новых регионов, наших новых субъектов Российской Федерации, потому что это воля миллионов людей. (Аплодисменты.)
Это, несомненно, их право, неотъемлемое право, запечатленное в статье 1 Устава ООН, где прямо говорится о принципе равноправия и самоопределения народов.
Я повторяю, это неотъемлемое право народа. Оно основано на нашем историческом родстве, и именно это право привело к победе поколения наших предшественников, тех, кто строил и защищал Россию на протяжении веков, начиная с периода Древней Руси.
Здесь, в Новороссии, сражались Петр Румянцев, Александр Суворов и Федор Ушаков, основывали новые города Екатерина Великая и Григорий Потемкин. Наши деды и прадеды сражались здесь до конца в годы Великой Отечественной войны.
Мы всегда будем помнить героев Русской весны, тех, кто отказался принять неонацистский государственный переворот на Украине в 2014 году, всех тех, кто погиб за право говорить на родном языке, за сохранение своей культуры, традиций и религии, за само право на жизнь. Мы вспоминаем солдат Донбасса, мучеников “Одесской Хатыни”, жертв бесчеловечных террористических атак, совершенных киевским режимом. Мы чтим память добровольцев и ополченцев, мирных жителей, детей, женщин, пожилых людей, русских, украинцев, людей разных национальностей; народного лидера Донецка Александра Захарченко; военных командиров Арсена Павлова и Владимира Жоги, Ольги Кочуры и Алексея Мозгового; прокурора Луганской республики Сергея Горенко; десантника Нурмагомеда Гаджимагомедова и всех наших солдат и офицеров, погибших геройской смертью в ходе специальной военной операции. Они – герои. (Аплодисменты.) Герои великой России. Прошу вас вместе со мной почтить их память минутой молчания.
За выбором миллионов жителей Донецкой и Луганской народных республик, Запорожской и Херсонской областей стоит наша общая судьба и тысячелетняя история. Эту духовную связь люди передали своим детям и внукам. Несмотря на все испытания, которые выпали на их долю, они пронесли любовь к России через годы. Это то, что никто не может разрушить. Поэтому и старшее поколение, и молодежь – те, кто родился после трагического распада Советского Союза, – проголосовали за наше единство, за наше общее будущее.
Я могу признаться, что они даже не знали, что делают и какие последствия в итоге будут иметь их действия. Но сейчас это не имеет значения. Советского Союза больше нет, мы не можем вернуться в прошлое. Собственно, сегодня он уже не нужен России, это не наши амбиции. Но нет ничего сильнее решимости миллионов людей, которые по своей культуре, религии, традициям, языку считают себя частью России, чьи предки веками жили в единой стране. Нет ничего сильнее их решимости вернуться на свою истинную историческую родину.
Восемь долгих лет люди на Донбассе подвергались геноциду, обстрелам и блокадам, в Херсоне и Запорожье проводилась преступная политика по воспитанию ненависти к России, ко всему русскому. И сейчас, во время референдумов, киевский режим угрожал расправой и смертью школьным учителям, женщинам, работавшим в избирательных комиссиях. Киев угрожал репрессиями миллионам людей, которые пришли выразить свою волю. Но народ Донбасса, Запорожья и Херсона не был сломлен и высказал свое мнение.
Мы призываем киевский режим немедленно прекратить огонь и все боевые действия; прекратить войну, которую он развязал еще в 2014 году, и вернуться за стол переговоров. Мы готовы к этому, о чем уже не раз говорили. Но выбор народа в Донецке, Луганске, Запорожье и Херсоне обсуждаться не будет. Решение принято, и Россия его не предаст. (Аплодисменты.) Нынешние киевские власти должны уважать это свободное волеизъявление народа; другого пути нет. Это единственный путь к миру.
Мы обязательно восстановим разрушенные города и поселки, жилые дома, школы, больницы, театры и музеи. Мы будем восстанавливать и развивать промышленные предприятия, заводы, инфраструктуру, а также системы социального обеспечения, пенсионного обеспечения, здравоохранения и образования.
Мы обязательно будем работать над повышением уровня безопасности. Все вместе мы сделаем так, чтобы граждане в новых регионах чувствовали поддержку всего народа России, всего государства, всех республик, краев и областей нашей необъятной Родины. (Аплодисменты.)
Друзья, коллеги,
Тем временем Запад продолжал и продолжает искать очередную возможность нанести по нам удар, ослабить и развалить Россию, о чем они всегда мечтали, разделить наше государство, натравить наши народы друг на друга, обречь их на нищету и вымирание. Они не могут успокоиться, зная, что в мире есть такая великая страна с такой огромной территорией, с ее природными богатствами, ресурсами и людьми, которые не могут и не хотят выполнять чужие приказы.
Запад готов перейти любую черту, чтобы сохранить неоколониальную систему, которая позволяет ему жить за счет мира, грабить его благодаря господству доллара и технологий, собирать с человечества фактическую дань, извлекать из него основной источник незаработанного процветания – ренту, выплачиваемую гегемону. Сохранение этой ренты – их главная, реальная и абсолютно корыстная мотивация. Именно поэтому в их интересах полная десуверенизация. Этим объясняется их агрессия по отношению к независимым государствам, традиционным ценностям и аутентичным культурам, их попытки подорвать международные и интеграционные процессы, новые мировые валюты и центры технологического развития, которые они не могут контролировать. Для них критически важно заставить все страны отдать свой суверенитет Соединенным Штатам.
В некоторых странах правящие элиты добровольно соглашаются на это, добровольно соглашаются стать вассалами; других подкупают или запугивают. А если это не срабатывает, они разрушают целые государства, оставляя после себя гуманитарные катастрофы, опустошение, руины, миллионы разрушенных и искалеченных человеческих жизней, террористические анклавы, зоны социального бедствия, протектораты, колонии и полуколонии. Им все равно. Все, о чем они заботятся, это их собственная выгода.
Они видят в нашей мысли и нашей философии прямую угрозу. Именно поэтому они выбирают наших философов в качестве мишени для убийства. Наша культура и искусство представляют для них опасность, поэтому они пытаются их запретить. Наше развитие и процветание также представляют для них угрозу, потому что конкуренция растет. Они не хотят и не нуждаются в России, а мы нуждаемся. (Аплодисменты.)
Запад рассчитывает на безнаказанность, на то, что ему все сойдет с рук. Собственно говоря, так и было до недавнего времени. Договоры о стратегической безопасности были разрушены; соглашения, достигнутые на высшем политическом уровне, были объявлены небылицами; твердые обещания не расширять НАТО на восток превратились в грязный обман, как только наши бывшие лидеры купились на них; договоры о противоракетной обороне, ракетах средней и меньшей дальности были демонтированы в одностороннем порядке под надуманными предлогами.
И все, что мы слышим, это то, что Запад настаивает на порядке, основанном на правилах. Откуда это вообще взялось? Кто вообще видел эти правила? Кто их согласовал или утвердил? Послушайте, это просто полная ерунда, сплошной обман, двойные или даже тройные стандарты! Они, наверное, думают, что мы глупые.
Россия – великая тысячелетняя держава, целая цивилизация, и она не собирается жить по таким самодельным, ложным правилам. (Аплодисменты.)
Западные элиты не только отрицают национальный суверенитет и международное право. Их гегемония имеет ярко выраженные черты тоталитаризма, деспотизма и апартеида. Они нагло делят мир на своих вассалов – так называемые цивилизованные страны – и всех остальных, которых, по замыслу современных западных расистов, следует причислить к варварам и дикарям. Ложные ярлыки типа “страна-изгой” или “авторитарный режим” уже существуют и используются для клеймения целых народов и государств, в чем нет ничего нового. В этом нет ничего нового: в глубине души западные элиты остались теми же колонизаторами. Они дискриминируют и делят народы на высший эшелон и остальных.
Планов вторжения в Россию было множество. Такие попытки предпринимались и в Смутное время в 17 веке, и в период испытаний после революции 1917 года. Все они потерпели неудачу. Западу удалось прибрать к рукам богатства России только в конце 20 века, когда государство было разрушено. Они называли нас друзьями и партнерами, но обращались с нами как с колонией, используя различные схемы для выкачивания из страны триллионов долларов. Мы помним. Мы ничего не забыли.
Несколько дней назад люди в Донецке и Луганске, Херсоне и Запорожье заявили о своей поддержке восстановления нашего исторического единства. Спасибо! (Аплодисменты.)
Западные страны уже много веков говорят, что они несут свободу и демократию другим народам. Ничто не может быть дальше от истины. Вместо того, чтобы принести демократию, они подавляют и эксплуатируют, а вместо того, чтобы дать свободу, они порабощают и угнетают. Однополярный мир по своей сути антидемократичен и несвободен; он лжив и лицемерен насквозь.
Сейчас из Украины экспортируют зерно. Куда они его везут под предлогом обеспечения продовольственной безопасности беднейших стран? Куда? Они везут его в те же самые европейские страны. Только пять процентов было доставлено в беднейшие страны. Опять жульничество и голый обман.
По сути, американская элита использует трагедию этих людей, чтобы ослабить своих соперников, разрушить национальные государства. Это касается и Европы, и самобытности Франции, Италии, Испании и других стран с многовековой историей.
Вашингтон требует все новых и новых санкций против России, и большинство европейских политиков послушно идут на это. Они прекрасно понимают, что, заставляя ЕС полностью отказаться от российских энергетических и других ресурсов, Соединенные Штаты практически толкают Европу к деиндустриализации, стремясь заполучить весь европейский рынок. Эти европейские элиты все понимают – понимают, но предпочитают обслуживать чужие интересы. Это уже не угодничество, а прямое предательство собственных народов. Бог с ними, все зависит от них самих.
Именно эти принципы лежат в основе военных доктрин США и НАТО, требующих тотального доминирования. Западные элиты представляют свои неоколониалистские планы с тем же лицемерием, заявляя о мирных намерениях, говоря о некоем сдерживании. Это уклончивое слово кочует из одной стратегии в другую, но на самом деле означает только одно – подрыв любых и всех суверенных центров власти.
Мы уже слышали о сдерживании России, Китая и Ирана. Я считаю, что на очереди другие страны Азии, Латинской Америки, Африки и Ближнего Востока, а также нынешние партнеры и союзники США. Ведь мы знаем, что когда они недовольны, они вводят санкции и против своих союзников – против того или иного банка или компании. Это их практика, и они будут ее расширять. У них на прицеле все, включая наших соседей – страны СНГ.
В то же время Запад уже давно явно выдает желаемое за действительное. Запуская, например, санкционный блицкриг против России, они думали, что смогут снова выстроить весь мир под свою команду. Однако, как выяснилось, такая радужная перспектива радует далеко не всех – кроме законченных политических мазохистов и поклонников других нетрадиционных форм международных отношений. Большинство государств отказываются “салютовать” и вместо этого выбирают разумный путь сотрудничества с Россией.
Поэтому политикам в Европе приходится убеждать своих сограждан меньше есть, реже принимать душ и теплее одеваться дома. А тех, кто начинает задавать справедливые вопросы типа “А почему, собственно, так?”, тут же объявляют врагами, экстремистами и радикалами. Они показывают на Россию и говорят: вот источник всех ваших бед. Еще больше лжи.
Хочу особо отметить тот факт, что есть все основания полагать, что западные элиты не собираются искать конструктивные пути выхода из глобального продовольственного и энергетического кризиса, в котором виноваты они и только они, в результате своей многолетней политики, начавшейся задолго до нашей специальной военной операции на Украине, в Донбассе. Они не намерены решать проблемы несправедливости и неравенства. Боюсь, что они предпочтут использовать другие формулы, которые им удобнее.
И здесь важно вспомнить, что Запад спас себя от проблем начала XX века Первой мировой войной. Прибыль от Второй мировой войны помогла Соединенным Штатам окончательно преодолеть Великую депрессию и стать крупнейшей экономикой мира, а также навязать планете власть доллара как мировой резервной валюты. А кризис 1980-х годов – в 1980-е годы все снова пошло наперекосяк – Запад пережил невредимым, в основном присвоив наследство и ресурсы распавшегося и прекратившего существование Советского Союза. Это факт.
Теперь, чтобы освободиться от новейшей паутины вызовов, им нужно любой ценой развалить Россию, а также другие государства, выбравшие суверенный путь развития, чтобы иметь возможность и дальше грабить чужие богатства и использовать их для латания собственных дыр. Если этого не произойдет, я не исключаю, что они попытаются спровоцировать крах всей системы и свалить все на это, или, не дай Бог, решат использовать старую формулу экономического роста через войну.
Россия осознает свою ответственность перед международным сообществом и приложит все усилия для того, чтобы возобладали более холодные головы.
Нынешняя неоколониальная модель в конечном счете обречена, это очевидно. Но я повторяю, что ее настоящие хозяева будут держаться за нее до конца. Им просто нечего предложить миру, кроме сохранения прежней системы грабежа и рэкета.
Им наплевать на естественное право миллиардов людей, большинства человечества, на свободу и справедливость, на право самим определять свое будущее. Они уже перешли к радикальному отрицанию моральных, религиозных и семейных ценностей.
Давайте ответим себе на несколько очень простых вопросов. Сейчас я хотел бы вернуться к тому, что я сказал, и хочу обратиться также ко всем гражданам страны – не только к коллегам, которые находятся в зале, – а ко всем гражданам России: хотим ли мы, чтобы здесь, в нашей стране, в России, вместо матери и отца были “родитель номер один, родитель номер два и родитель номер три” (они совсем сбились!)? Хотим ли мы, чтобы наши школы с первых дней обучения навязывали нашим детям извращения, ведущие к деградации и вымиранию? Хотим ли мы, чтобы в их головы вбивали мысль о том, что наряду с женщинами и мужчинами существуют и представители других полов, и предлагали им операции по изменению пола? Этого ли мы хотим для нашей страны и наших детей? Все это для нас неприемлемо. У нас другое будущее.
Позвольте мне повторить, что диктатура западных элит направлена против всех обществ, включая самих граждан западных стран. Это вызов всем. Полный отказ от того, что значит быть человеком, ниспровержение веры и традиционных ценностей, подавление свободы все больше напоминают “религию наоборот” – чистый сатанизм. Разоблачая ложных мессий, Иисус Христос сказал в Нагорной проповеди: “По плодам их узнаете их”. Эти ядовитые плоды уже очевидны для людей, и не только в нашей стране, но и во всех странах, включая многих людей на самом Западе.
Поле битвы, на которое нас призвала судьба и история, – это поле битвы за наш народ, за великую историческую Россию. (Аплодисменты.) За великую историческую Россию, за будущие поколения, за наших детей, внуков и правнуков. Мы должны защитить их от порабощения и чудовищных экспериментов, призванных искалечить их разум и душу.
Сегодня мы боремся за то, чтобы никому и в голову не пришло стереть из истории Россию, наш народ, наш язык, нашу культуру. Сегодня нам нужно консолидированное общество, и эта консолидация может быть только на основе суверенитета, свободы, созидания и справедливости. Наши ценности – это гуманность, милосердие и сострадание.
И завершить свое выступление я хочу словами истинного патриота Ивана Ильина: “Если я считаю Россию своей Родиной, то это значит, что я люблю по-русски, созерцаю и мыслю, пою и говорю по-русски; что я верю в духовную силу русского народа. Его дух – мой дух; его судьба – моя судьба; его страдания – мое горе; его процветание – моя радость”.
(Аплодисменты.)

In English.

President of Russia Vladimir Putin: Citizens of Russia, citizens of the Donetsk and Lugansk people’s republics, residents of the Zaporozhye and Kherson regions, deputies of the State Duma, senators of the Russian Federation,
As you know, referendums have been held in the Donetsk and Lugansk people’s republics and the Zaporozhye and Kherson regions. The ballots have been counted and the results have been announced. The people have made their unequivocal choice.
Today we will sign treaties on the accession of the Donetsk People’s Republic, Lugansk People’s Republic, Zaporozhye Region and Kherson Region to the Russian Federation. I have no doubt that the Federal Assembly will support the constitutional laws on the accession to Russia and the establishment of four new regions, our new constituent entities of the Russian Federation, because this is the will of millions of people. (Applause.)
It is undoubtedly their right, an inherent right sealed in Article 1 of the UN Charter, which directly states the principle of equal rights and self-determination of peoples.
I repeat, it is an inherent right of the people. It is based on our historical affinity, and it is that right that led generations of our predecessors, those who built and defended Russia for centuries since the period of Ancient Rus, to victory.
Here in Novorossiya, [Pyotr] Rumyantsev, [Alexander] Suvorov and [Fyodor] Ushakov fought their battles, and Catherine the Great and [Grigory] Potyomkin founded new cities. Our grandfathers and great-grandfathers fought here to the bitter end during the Great Patriotic War.
We will always remember the heroes of the Russian Spring, those who refused to accept the neo-Nazi coup d’état in Ukraine in 2014, all those who died for the right to speak their native language, to preserve their culture, traditions and religion, and for the very right to live. We remember the soldiers of Donbass, the martyrs of the “Odessa Khatyn,” the victims of inhuman terrorist attacks carried out by the Kiev regime. We commemorate volunteers and militiamen, civilians, children, women, senior citizens, Russians, Ukrainians, people of various nationalities; popular leader of Donetsk Alexander Zakharchenko; military commanders Arsen Pavlov and Vladimir Zhoga, Olga Kochura and Alexei Mozgovoy; prosecutor of the Lugansk Republic Sergei Gorenko; paratrooper Nurmagomed Gadzhimagomedov and all our soldiers and officers who died a hero’s death during the special military operation. They are heroes. (Applause.) Heroes of great Russia. Please join me in a minute of silence to honour their memory.
Behind the choice of millions of residents in the Donetsk and Lugansk people’s republics, in the Zaporozhye and Kherson regions, is our common destiny and thousand-year history. People have passed this spiritual connection on to their children and grandchildren. Despite all the trials they endured, they carried the love for Russia through the years. This is something no one can destroy. That is why both older generations and young people – those who were born after the tragic collapse of the Soviet Union – have voted for our unity, for our common future.
I can admit that they didn’t even know what they were doing and what consequences their actions would have in the end. But it doesn’t matter now. There is no Soviet Union anymore; we cannot return to the past. Actually, Russia no longer needs it today; this isn’t our ambition. But there is nothing stronger than the determination of millions of people who, by their culture, religion, traditions, and language, consider themselves part of Russia, whose ancestors lived in a single country for centuries. There is nothing stronger than their determination to return to their true historical homeland.
For eight long years, people in Donbass were subjected to genocide, shelling and blockades; in Kherson and Zaporozhye, a criminal policy was pursued to cultivate hatred for Russia, for everything Russian. Now too, during the referendums, the Kiev regime threatened schoolteachers, women who worked in election commissions with reprisals and death. Kiev threatened millions of people who came to express their will with repression. But the people of Donbass, Zaporozhye and Kherson weren’t broken, and they had their say.
We call on the Kiev regime to immediately cease fire and all hostilities; to end the war it unleashed back in 2014 and return to the negotiating table. We are ready for this, as we have said more than once. But the choice of the people in Donetsk, Lugansk, Zaporozhye and Kherson will not be discussed. The decision has been made, and Russia will not betray it. (Applause.) Kiev’s current authorities should respect this free expression of the people’s will; there is no other way. This is the only way to peace.
We will definitely rebuild the destroyed cities and towns, the residential buildings, schools, hospitals, theatres and museums. We will restore and develop industrial enterprises, factories, infrastructure, as well as the social security, pension, healthcare and education systems.
We will certainly work to improve the level of security. Together we will make sure that citizens in the new regions can feel the support of all the people of Russia, of the entire nation, all the republics, territories and regions of our vast Motherland. (Applause.)
Friends, colleagues,
Meanwhile, the West continued and continues looking for another chance to strike a blow at us, to weaken and break up Russia, which they have always dreamed about, to divide our state and set our peoples against each other, and to condemn them to poverty and extinction. They cannot rest easy knowing that there is such a great country with this huge territory in the world, with its natural wealth, resources and people who cannot and will not do someone else’s bidding.
The West is ready to cross every line to preserve the neo-colonial system which allows it to live off the world, to plunder it thanks to the domination of the dollar and technology, to collect an actual tribute from humanity, to extract its primary source of unearned prosperity, the rent paid to the hegemon. The preservation of this annuity is their main, real and absolutely self-serving motivation. This is why total de-sovereignisation is in their interest. This explains their aggression towards independent states, traditional values and authentic cultures, their attempts to undermine international and integration processes, new global currencies and technological development centres they cannot control. It is critically important for them to force all countries to surrender their sovereignty to the United States.
In certain countries, the ruling elites voluntarily agree to do this, voluntarily agree to become vassals; others are bribed or intimidated. And if this does not work, they destroy entire states, leaving behind humanitarian disasters, devastation, ruins, millions of wrecked and mangled human lives, terrorist enclaves, social disaster zones, protectorates, colonies and semi-colonies. They don’t care. All they care about is their own benefit.
They see our thought and our philosophy as a direct threat. That is why they target our philosophers for assassination. Our culture and art present a danger to them, so they are trying to ban them. Our development and prosperity are also a threat to them because competition is growing. They do not want or need Russia, but we do. (Applause.)
The West is counting on impunity, on being able to get away with anything. As a matter of fact, this was actually the case until recently. Strategic security agreements have been trashed; agreements reached at the highest political level have been declared tall tales; firm promises not to expand NATO to the east gave way to dirty deception as soon as our former leaders bought into them; missile defence, intermediate-range and shorter-range missile treaties have been unilaterally dismantled under far-fetched pretexts.
And all we hear is, the West is insisting on a rules-based order. Where did that come from anyway? Who has ever seen these rules? Who agreed or approved them? Listen, this is just a lot of nonsense, utter deceit, double standards, or even triple standards! They must think we’re stupid.
Russia is a great thousand-year-old power, a whole civilisation, and it is not going to live by such makeshift, false rules. (Applause.)
Western elites not only deny national sovereignty and international law. Their hegemony has pronounced features of totalitarianism, despotism and apartheid. They brazenly divide the world into their vassals – the so-called civilised countries – and all the rest, who, according to the designs of today’s Western racists, should be added to the list of barbarians and savages. False labels like “rogue country” or “authoritarian regime” are already available, and are used to stigmatise entire nations and states, which is nothing new. There is nothing new in this: deep down, the Western elites have remained the same colonisers. They discriminate and divide peoples into the top tier and the rest.
There were numerous plans to invade Russia. Such attempts were made during the Time of Troubles in the 17th century and in the period of ordeals after the 1917 revolution. All of them failed. The West managed to grab hold of Russia’s wealth only in the late 20th century, when the state had been destroyed. They called us friends and partners, but they treated us like a colony, using various schemes to pump trillions of dollars out of the country. We remember. We have not forgotten anything.
A few days ago, people in Donetsk and Lugansk, Kherson and Zaporozhye declared their support for restoring our historical unity. Thank you! (Applause.)
Western countries have been saying for centuries that they bring freedom and democracy to other nations. Nothing could be further from the truth. Instead of bringing democracy they suppressed and exploited, and instead of giving freedom they enslaved and oppressed. The unipolar world is inherently anti-democratic and unfree; it is false and hypocritical through and through.
They are exporting grain from Ukraine now. Where are they taking it under the guise of ensuring the food security of the poorest countries? Where is it going? They are taking it to the self-same European countries. Only five percent has been delivered to the poorest countries. More cheating and naked deception again.
In effect, the American elite is using the tragedy of these people to weaken its rivals, to destroy nation states. This goes for Europe and for the identities of France, Italy, Spain and other countries with centuries-long histories.
Washington demands more and more sanctions against Russia and the majority of European politicians obediently go along with it. They clearly understand that by pressuring the EU to completely give up Russian energy and other resources, the United States is practically pushing Europe toward deindustrialisation in a bid to get its hands on the entire European market. These European elites understand everything – they do, but they prefer to serve the interests of others. This is no longer servility but direct betrayal of their own peoples. God bless, it is up to them.
These are the principles that underlie US and NATO military doctrines that require total domination. Western elites are presenting their neocolonialist plans with the same hypocrisy, claiming peaceful intentions, talking about some kind of deterrence. This evasive word migrates from one strategy to another but really only means one thing – undermining any and all sovereign centres of power.
We have already heard about the deterrence of Russia, China and Iran. I believe next in line are other countries of Asia, Latin America, Africa and the Middle East, as well as current US partners and allies. After all, we know that when they are displeased, they introduce sanctions against their allies as well – against this or that bank or company. This is their practice and they will expand it. They have everything in their sights, including our next-door neighbours – the CIS countries.
At the same time, the West has clearly been engaged in wishful thinking for a long time. In launching the sanctions blitzkrieg against Russia, for example, they thought that they could once again line up the whole world at their command. As it turns out, however, such a bright prospect does not excite everyone – other than complete political masochists and admirers of other unconventional forms of international relations. Most states refuse to ”snap a salute“ and instead choose the sensible path of cooperation with Russia.
That is why politicians in Europe have to convince their fellow citizens to eat less, take a shower less often and dress warmer at home. And those who start asking fair questions like “Why is that, in fact?” are immediately declared enemies, extremists and radicals. They point back at Russia and say: that is the source of all your troubles. More lies.
I want to make special note of the fact that there is every reason to believe that the Western elites are not going to look for constructive ways out of the global food and energy crisis that they and they alone are to blame for, as a result of their long-term policy, dating back long before our special military operation in Ukraine, in Donbass. They have no intention of solving the problems of injustice and inequality. I am afraid they would rather use other formulas they are more comfortable with.
And here it is important to recall that the West bailed itself out of its early 20th century challenges with World War I. Profits from World War II helped the United States finally overcome the Great Depression and become the largest economy in the world, and to impose on the planet the power of the dollar as a global reserve currency. And the 1980s crisis – things came to a head in the 1980s again – the West emerged from it unscathed largely by appropriating the inheritance and resources of the collapsed and defunct Soviet Union. That’s a fact.
Now, in order to free itself from the latest web of challenges, they need to dismantle Russia as well as other states that choose a sovereign path of development, at all costs, to be able to further plunder other nations’ wealth and use it to patch their own holes. If this does not happen, I cannot rule out that they will try to trigger a collapse of the entire system, and blame everything on that, or, God forbid, decide to use the old formula of economic growth through war.
Russia is aware of its responsibility to the international community and will make every effort to ensure that cooler heads prevail.
The current neocolonial model is ultimately doomed; this much is obvious. But I repeat that its real masters will cling to it to the end. They simply have nothing to offer the world except to maintain the same system of plundering and racketeering.
They do not give a damn about the natural right of billions of people, the majority of humanity, to freedom and justice, the right to determine their own future. They have already moved on to the radical denial of moral, religious, and family values.
Let’s answer some very simple questions for ourselves. Now I would like to return to what I said and want to address also all citizens of the country – not just the colleagues that are in the hall – but all citizens of Russia: do we want to have here, in our country, in Russia, “parent number one, parent number two and parent number three” (they have completely lost it!) instead of mother and father? Do we want our schools to impose on our children, from their earliest days in school, perversions that lead to degradation and extinction? Do we want to drum into their heads the ideas that certain other genders exist along with women and men and to offer them gender reassignment surgery? Is that what we want for our country and our children? This is all unacceptable to us. We have a different future of our own.
Let me repeat that the dictatorship of the Western elites targets all societies, including the citizens of Western countries themselves. This is a challenge to all. This complete renunciation of what it means to be human, the overthrow of faith and traditional values, and the suppression of freedom are coming to resemble a “religion in reverse” – pure Satanism. Exposing false messiahs, Jesus Christ said in the Sermon on the Mount: “By their fruits ye shall know them.” These poisonous fruits are already obvious to people, and not only in our country but also in all countries, including many people in the West itself.
The battlefield to which destiny and history have called us is a battlefield for our people, for the great historical Russia. (Applause.) For the great historical Russia, for future generations, our children, grandchildren and great-grandchildren. We must protect them against enslavement and monstrous experiments that are designed to cripple their minds and souls.
Today, we are fighting so that it would never occur to anyone that Russia, our people, our language, or our culture can be erased from history. Today, we need a consolidated society, and this consolidation can only be based on sovereignty, freedom, creation, and justice. Our values ​​are humanity, mercy and compassion.
And I want to close with the words of a true patriot Ivan Ilyin: “If I consider Russia my Motherland, that means that I love as a Russian, contemplate and think, sing and speak as a Russian; that I believe in the spiritual strength of the Russian people. Its spirit is my spirit; its destiny is my destiny; its suffering is my grief; and its prosperity is my joy.”
(Applause.)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.